Prøv selv

Forskning og erfaring viser at våre metoder gjør stor nytte i skole- og barnehagemiljøer. Metodene er lette å lære, lette å tilpasse og kan lett integreres med eksisterende timeplaner. De er godt likt av både elever og lærere, og er tilpasset ulike aldre. Visse øvelser kan praktiseres uten videre i klasserommet, andre lærer vi lærerne via korte kurs.

I våre metoder fins det en mengde øvelser som gir samme resultat. Det beste er å begynne med den metoden som du føler deg tiltrukket av og som oppleves som enklest. Hvilken metode du velger avgjør de første trinnene, men alle gjør jobben.


Denne øvelsen kan du prøve selv:

Solen i hjertet

Pust dypt. Kjenn at du puster helt ned fra føttene! Inn og ut, inn og ut. Lukk øynene og kjenn at kroppen din blir myk og rolig. Føttene dine er myke og rolige og knærne dine er myke. Magen, ryggen, hodet blir myke og rolige. La deg selv synke innover, det føles trygt og deilig. Kan du finne hjertet ditt? Kan du se inn i hjertet ditt og kjenne kjærligheten som bor der? Innerst i hjertet fins en sol. Den er varm og mild. Den stråler ut i kroppen din og sprer varme. Den stråler ut til øynene dine. Til ansiktet ditt. Til skuldrene dine, armer og hender. Kjenn hvordan varmen sprer seg ut i fingrene dine. Den stråler i magen din, og ned i bena og føttene dine. Tenk deg så hvordan solen stråler ut i rommet der du befinner deg, og ut til menneskene omkring deg. Den stråler ut i verden og varmer alle vesener. Hvil i den lykkelige, rolige følelsen en stund uten å tenke på noen ting. Stillhet. (Lengden av stillhetens varieres fra 1–7 min. avhengig av barnas/elevenes alder og erfaring.)

Føl rommet omkring deg. Føl gulvet under føttene dine, hvordan du sitter. Ta noen dype åndedrag og åpne så øynene. Strekk armene over hodet og gjesp hvis du vil.


Her følger noen eksempel på enkle øvelser som du kan prøve med elevene eller barnehagebarna:


Stillhetsøvelse for barnehagen

Hånden min sier hysj og stille
Denne øvelsen kan du gjøre i begynnelsen av samlingsstunden. Man sitter i ring, læreren holder opp hånden sin med håndflaten vendt mot barna og hvisker ”Hånden min kan snakke, den sier: ”Hysj og stille”. Læreren fører sakte hånden rundt slik at håndflaten i tur og orden rettes mot hver og en av barna, samtidig som læreren møter blikket til barnet. Når alle har blitt sett og kommet til ro, sitter man en stund og hviler i stillheten.
(Øvelsen er utarbeidet av Lillemor Stålbom, lærer i Rönnby barnehage i Västerås.)


Berøringsøvelse for grunnskolen

Øvelse for grunnskolen i fredelig berøring (Øvelse for to personer)
En person sitter komfortabelt på en stol. Den andre stiller seg bak og legger hendene sine på hans/hennes skuldre inntil nakken med myk, åpen berøring. Begge slapper av så mye som mulig. Den som gir berøringen retter oppmerksomheten mot hendene sine, gir sin fulle oppmerksomhet, åpner seg for inntrykk fra den andre, legger merke til den andres pust (fins det noen bevegelse der?) og lytter med hele sin interesse etter den andres ordløse historie. Etter cirka 5 minutter sier personen som utfører berøringen, ”snart tar jeg hendene mine bort fra skuldrene dine”, venter noen øyeblikk og avslutter så berøringen. Så gjentas øvelsen med ombyttede roller. Øvelsen utføres i stillhet, man venter med å snakke til øvelsen er ferdig.


Bevegelsesøvelse for grunnskolen

Frøet (Øvelse fra Naturkraftens Yoga)
Konsentrasjon: Du er ett frø i bakken, omsluttet av varm, myk jord. Livskraften våkner til liv. Frøet har fullt av muligheter og kan bli hva som helst – i det lilla frøet gjemmer det seg en vakker blomst, ett gresstrå eller kanskje ett stort tre. Langsomt begynner frøet å gro og vokse opp fra bakken.
Stå med føttene i hoftebredde, bøy litt i knærne og la overkroppen henge ned mot gulvet. Kroppen føles tung og varm. Kjenn hvordan du puster og la skuldrene bli tyngre hver gang du puster ut. Hold rundt albuene og gyng armene forsiktig frem och tilbake som om du vogget et lite barn. Ryggen føles lengre. La armene henge ned mot gulvet igjen och flytt vekten til fremføttene. Strekk forsiktig på beina. Bøy beina igjen och rull langsomt opp till stående.

(Naturkraftens Yoga er utformet av Jessica Lilo.)


Stillhetsøvning for vidergående

Enkel stillhetsøvelse for å oppnå avslappingseffekten

Sett deg komfortabelt til rette.

Slapp av.

Pust dypt og rolig.

Finn støtte i et ord, en gjenstand, en lyd eller noe annet som stilner sinnet. Fokuser oppmerksomheten på det. Gi deg tid til å avslutte øvelsen.

Øv i 15–20 min.

Avslappingseffekten er motsatsen til stressreaksjonen – den såkalte kamp- og fluktreaksjonen. Avslappingseffekten inntrer ved hvile og meditasjon. Den medfører at blodtrykket synker og fordøyelses-, hjerte- og pusteaktivitet senkes.