Metoder for stillhet og ro
Med Drømmen om det godes metoder ønsker vi at du, uansett alder, lett kan finne stunder med ro i din hverdag. Enten du er elev eller lærer, er i barnehage, grunnskole eller på videregående skole skal du kunne finne din vei til stillhet og ro. Metodikken er basert på forskning og erfaring gjennom mange år. For inspirasjon knyttet til metodikken kan du gå hit!
Siden metodikken består av fire ulike øvingsformer kan du prøve deg fram og se hva du liker best. Resultatet vil være synlig allerede kort tid etter at du starter din reise for å skape og oppleve ro.
Fire øvingsformer
Drømmen om det godes metodikk består av fire øvingsformer som er basert på nærvær (mindfulness). Du velger selv hvilke øvelser du vil gjøre og hva du vil starte med. Samlet er de verktøy for å skape ro for læring og velvære og trivsel for den enkelte.
Stillhet
Enkle avslapnings- og visualiseringssøvelser for forskjellige aldersgrupper som gir ro og en dypere kontakt med seg selv. Du gjør øvelsene sittende eller liggende og gjerne med øynene igjen.
Begynn gjerne med veldig korte øvelser som du kan forlenge litt etter hvert. Stillhetsøvelsene er maks 10 minutter for de eldste elevene (ungdomsskole og videregående skole), 5 – 6 minutter elever i barneskolen og 2 – 4 minutter for barn i barnehagen.
Prøv stillhetsøvelsen 'Et pledd av ro'
Berøring
Berøring er direkte metode for å komme nærmere hverandre. Den er basert på nærvær og oppmerksomhet og består av enkle massasjegrep fra klassisk massasje som barn/elever kan gjøre på hverandre. Metoden har effekt både for den som gir og mottar berøringen.
Refleksjon
Refleksjon er en øvelse i å lytte dypt til seg selv og andre. Vi anvender oss av reflekterende samtale om eksistensielle temaer slik som: hva er mot, kjærlighet og fred. I øvelsen oppfordres du til å lytte til hva som ligger bakenfor ordene og snakke fra hjertet. Hver øvelse innledes med en liten stund stillhet.
Bevegelse
Langsom oppmerksom bevegelse som styrker kontakten med omgivelsene og naturen. Den enkleste øvelsen er meditativ gange og kan gjøres uten forutgående kurs. Oppmerksomheten flyttes fra hodet til føttene og du kjenner foten berøre bakken eller gulvet. Du kan for eksempel tenke ‘ja’ når du setter ned din høyrefoten og ‘takk’ når du setter ned venstrefoten.
I bevegelse inngår også våre metoder fredskraftqigong, barneqigong og barneyoga. Disse krever mer øvelse.
Øvelsen gjøres ved å flytte oppmerksomheten fra hodet til føttene og kjenne berøringen av foten med bakken eller gulvet. Gangen gjøres langsomt eller i en naturlig takt. Det viktigste er nærværet og oppmerksomheten.
Yoga er en del av Drømmen om det godes metode og inngår hovedsakelig som en del av øvelsesformen bevegelse, samtidig som yoga har elementer som også berører de andre øvelsesformene i metoden.
Drømmen om det gode tilbyr et fordypningskurs der du lærer å lede yogaøvelser for barn og unge fra barnehage til videregående. På dette kurset vil du lære enkle grunnleggende yogaøvelser, og få presentert ulike måter å sette øvelsene sammen på, som kan passe i ulike sammenhenger og for ulike aldersgrupper. Les mer om kurset her.
Vi ser i dagens samfunn en tendens til at yoga brer om seg og får innpass også innenfor områder og institusjoner der yoga tidligere ikke har vært vanlig, eksempelvis innen helsevesenet, og at yogaen nå også i større grad når våre yngste. Internasjonalt ser vi at yoga, meditasjon og liknende tradisjoner som blant annet går under begrepet «mindfulness», har blitt benyttet blant annet i skolen i flere år allerede. Det finnes i dag en del forskning på feltet barn og yoga som viser at yoga og meditasjon har god effekt på barns mentale og fysiske helse, velvære og utvikling. Mange undersøkelser og erfaringer der det allerede er tatt i bruk viser at yoga kan være et fruktbart verktøy i barnehage og skole for å fremme trivsel, helse, livsmestring og læring.
Yoga er historisk og tradisjonelt et holistisk system som består av metoder for selvutvikling og ulike teknikker for å oppnå mental, emosjonell og fysisk styrke, balanse og velvære. Yoga består blant annet av pusteteknikker, kroppsøvelser, hvile, avspenning og meditasjon, samt livsfilosofiske betraktninger, perspektiver og refleksjon. Samlet utgjør det å praktisere yoga måter å bli bedre kjent med seg selv på ved å få økt innsikt i egen fysiske, mentale og emosjonelle og utvikling og tilstand, samt kjennskap til sammenhenger mellom egen kropp, tanker og emosjoner. Gjennom yogapraksis kan man også få erfaringsbasert kunnskap om samspillet mellom egen kropp, tanker, følelser og de omgivelsene man hele tiden er en del av. Ved å praktisere yoga kan man blant annet få bedre evne til egenkontroll, selvregulering og mestring. Yoga kan dermed bidra til økt selvfølelse og selvtillit, som er viktige egenskaper i møte med det mange barn og unge opplever av påvirkning og press fra ulike kanter.
Å legge inn en stund med yogaøvelser er en fin måte til å få inn rolige avbrekk i en ellers travel barnehage- eller skolehverdag. En del barn og unge i dag er utsatt for stress i hverdagen, fordi de lever travle liv, ofte har lange dager med mye aktivitet og fra tidlig alder blir gjenstand for mange inntrykk og stimuli fra ulike media. Yogaøvelser kan hjelpe barna å finne mer ro, oppleve mindre stress, bli bedre kjent med egen kropp og sinn og bedre kunne takle livets endringer og egne følelser. Yoga vil også kunne bidra til økt oppmerksomhet, fokus og konsentrasjon som igjen gir bedre læring. Lekfull yoga som utøves på barnas premisser kan også bidra til økt fantasi, latter, glede og fine stunder med fellesskap og styrkede relasjoner mellom barn og voksne. Dette er noen av de mange positive effektene som gjør at yogaen kan være et nyttig tilskudd i hverdagen for barn og unge.
Gjennom å etterligne dyr som hjort, fugl, bjørn, ape og tiger utvikles barnets evne til innlevelse, følelses- og kroppsbevissthet. Barneqigong motvirker barns rastløshet og stress, stimulerer deres fantasi og konsentrasjonsevne. Metoden bidrar dessuten til en harmonisk og kjærlighetsfull måte å forholde seg til naturen, sig selv og andre.
Peace power qi gong (fredskraftqiigong) er laget særskilt for ungdommer. Det er en moderne body/mind-metode med røtter i tradisjonell kinesiske lære om helse. Peace power qi gong gjøres med langsomme og vakre bevegelser: du forestiller deg hvordan ulike aspekter ved naturen gir energi- og ro samtidig som du puster naturlig. I noen lager du lyder som balanserer følelser. Øvelsene er høyt verdsatt for sin forfriskende, beroligende og fokuserende virkning, blant unge så vel som voksne.
Når du gjør peace power qi gong kommer du i kontakt med ditt indre, som kan gi en følelse av indre fred og dypere forståelse. Metoden motvirker stressforårsakede symptomer slik som uro og depresjon, aggressivitet og søvnløshet. Peace power qi gong er utviklet av Fan Xiulan, som er en qi gong-mester og lege i tradisjonell kinesisk medisin. Det er forsket på effektene av metoden på ungdomskoleelever som gjorde Peace power qi i skolen i en 8-ukers periode. Se forskning utført av Yvonnne Terjestam i prosjektet Barn i balanse.
Se Fan Xiulan demonsterer en av øvelsene her: The red shimmering peace eagle spreads its wings
Lær metoder for ro - skap godt læringsmiljø
Hos oss kan du delta på kurs og lære å minske uro og skape et godt miljø på din arbeidsplass. Vi har forskjellige kurs og kan også holde kurs internt hos dere tilpasset etter behov.
Kontakt oss om du vil vite mer
Om du har spørsmål til noen av kursene eller er interessert i å vite mer, så kan du skrive din forespørsel her så svarer vi snarlig.