Elever i videregående lærer hverandre stillhet

Tuesday 23 June 2015

En mäktig syn: 27 gymnasieelever i stillhet med slutna ögon på en platå över Edsviken. Jag står mitt ibland dem i en övning ledd av två äldre kamrater från 3ans årskurs: Nicolas och David.

– … andas ut och känn hur axlarna sjunker…

Nicolas röst är lugn och säker medan han leder vår uppmärksamhet mot våra kroppsliga förnimmelser. Sedan trampar vi sakta framåt i en meditativ gång och samlas i Edsvikens slottsträgård för några qigong-rörelser. Nicolas och David från Rudbecksgymnasiet är några av pionjärerna i Drömmen om det godas projekt där gymnasieelever lär ut stillhet till varandra. De har själva haft Drömmen om det goda-metodiken på schemat sedan i augusti.

David berättar att han var skeptisk från början:

– Men efter en månad började jag märka att jag kände mig lugn och mådde bra. Jag började se fram emot att öva, medger han.

Nicolas instämmer och bekräftar hur stor skillnad medveten närvaro gjort i hans liv. Han kallar det mindfulness och berättar att de har övat på att vara medvetna medan de joggar, paddlar och spelar golf. David säger att han gör det på egen hand innan prov för då blir han mindre spänd och kan tänka bättre. Han har till och med tagit mindfulness med sig till fotbollsträningen!

Jag har under de senaste 15 åren haft förmånen att introducera olika former av stillhetsövningar och yoga för barn och tonåringar. Behovet av att lära sig metoder att hantera stress och krav ökar allt mer i takt med att informationsflödet strömmar allt snabbare. Våra hjärnor är sedan förhistorisk tid programmerade för att uppfatta fara i omgivningen med ett intrikat stress-system för att försätta oss i flykt- eller kampläge. När intrycken och uppgifterna är många kräver det att försvarssystemet går på högvarv. Vi är många i vårt samhälle som lever med förhöjda stressnivåer och liten tid till återhämtning. Evolution är en långsam process och vi är biologiska varelser anpassade för ett annat typ av liv och tempo. Därför är det avgörande för vårt välbefinnande och för kreativt nytänkande att vi har stunder av stillhet.

Drömmen om det goda har fått stöd av bl.a. Allmäna Arvsfonden och P Minnesfond för att genomföra ett treårigt projekt i gymnasieskolor där elever tränar enkla mindfulness-baserade övningsformer på lektionstid i åtta veckor. De får sedan stöd att lära elever i de yngre årskurserna metoderna. Allting är förstås frivilligt, men min erfarenhet säger mig att den här typen av övningar är mycket populära hos ungdomar. Förhoppningen är att metoderna ska leva vidare på skolorna oberoende av lärare.

Under de veckor eleverna tränar metoderna på skoltid samlar vi in deras reflektioner vid flera tillfällen. Här är några av dessa:

”Mamma sa att hon blev lugn. Hon tyckte det var skönt. Farsan tyckte det var avkopplande. Kompisarna undrade vad jag höll på med precis innan match, så de ville också testa. Lättare att fokusera. Det sprider lugn. De tyckte det var kul att få prova. Vill göra fler gånger. Syrran blev lite fnittrig, men det gick bättre nästa gång. Det har känts bra att få hjälpa andra.”

”Jag har lärt mig att sinnestillstånden påverkar andningen. Jag skulle ha prov den sista lektionen den dagen och hade varit väldigt stressad och nervös inför provet och andades snabbt och ytligt, när vi började göra övningen. Men jag var rätt lugn och hade inte en tanke på provet efteråt. Det kändes härligt.”

”Det enda som vi gjorde under den tysta promenaden var att vara medvetna om vår omgivning och vårt interna själv (dvs känslor och tankar). Jag var medveten om mina muskler som slappnade av och spändes under vandringen. I början kom många tankar fram, så många att jag blev yr, men jag rensade ut dem och fick min hjärna i ett ”koma”läge. om det går att säga så. Det fick inte ske några tankar om framtiden eller det förflutna, bara nutid”, sammanfattar en elev sin erfarenhet.

Under våren har vi även introducerat projektet till 2 klasser i Ållebergsgymnasiet i Falköping och till en klass i Internationella Kunskapsgymnasiet i Stockholm. Till hösten börjar vi i större skala och påbörjar arbetet i ytterligare 10-15 skolor. Vi bjuder nu in fler intresserade gymnasieskolor till samverkan! Kanske i ditt närområde?

Soliga hälsningar i syrénernas tid från projektledare Jessica Lilo